Pesäkallion Seitsemän veljestä valloitti myös kriitikot. Kehukimarasta voi bongata muun muassa tällaisia adjektiiveja: viihdyttävä, hauska, humoristinen, hyväntuulinen, riehakas ja karheanraikas.

 

Etelä-Suomen Sanomat, Ilkka Kuosmanen, 29.6.2017

Satu Säävälän näkemys Seitsemästä veljeksestä on riehakas ja hyväntuulinen.

Satu Säävälän ohjaus tarjoaa muitakin tällaisia oivalluksia, sillä musiikkivalinnat osuvat Pesäkallion kesäteatterissa harvinaisen hyvin kohdalleen. Veljessarjan kehityskertomus saa rouheat kehykset tämän ajan miesartisteista, joiden musiikki tuntuu kumpuavan siitä samasta suomalaisuuden alkujuuresta, josta Aleksis Kivikin tarinansa ammensi. Yhdessä teksti ja musiikki ovat enemmän kuin osiensa summa.

Lue koko juttu tästä.

 

Radio Voima, Eeva Ristkari ja Ilkka Kuosmanen, 28.6.2017

Eeva Ristkari ja Etelä-Suomen Sanomien kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen istuivat hetkeksi alas Pesäkallion kesäteatterin ensi-illan jälkeen. Molempien mielestä kesäteatterin kymmenvuotisjuhlanäytelmä oli onnistunut humoristinen versio Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Kuosmasen mukaan ”best of” Seitsemän veljestä.

Kuuntele podcast tästä.

 

Lahen uutisia, Tarmo Virtanen, 3.7.2017

Eipä ole Lahdessa aikoihin nähty näin suomalaisen karheanraikasta, hauskan ronskia, luutuneet klassikkokäsitykset  ajantasaisiksi karsinutta teatteriversiota ja kokonaistulkintaa Seitsemästä veljeksestä. Se on kunniaksi Aleksis Kivelle, Seitsemän veljeksen kymmenien eri suomalaisteattereiden tämän vuoden esityksille, suomalaiselle näyttelijäilmaisulle, juhlivalle satavuotiaalle Suomelle ja Pesäkallion kesäteatterityölle sekä myös sen yleisölle.

Lue koko juttu tästä.

 

Teatterinna-blogi, Susanna S, 29.6.2017

Tykkäsin tästä todella paljon, toimiva, hauska ja viihdyttävä kokonaisuus. Katsomossa on koko ajan kivaa, lavalla tapahtuu nopeassa tahdissa ja esityksen huumori toimii. Näyttelijät tekevät hienot roolit, laulavat ja liikkuvat lavalla taitavasti ja jokainen hahmo valloittaa.

Lue koko juttu tästä.

 

Uusi Lahti, Juhani Melanen, 13.7.2017

Luulisi, että se on jo niin kaluttu näytelmä, että siihen olisi vaikea keksiä mitään uutta, mutta Pesäkallion ammattilaiset osoittivat tämän käsityksen totaalisesti vääräksi.

Ohjaaja Satu Säävälä piiskasi joukkonsa uskomattomaan laukkaan ja sai kaikki näyttelijänsä heittäytymään täysillä harvinaisen tyylikkääseen ja rentoon menoon. Tuloksena oli napakymppi viihdepläjäys, jossa oli imua, tyyliä ja ällistyttävää latausta.

Lue koko juttu tästä.

 

Mainokset

Koko Pesäkallion kesäteatterin väki ja kesän 2017 työryhmä iloitsevat suuresta palautteen määrästä, jota olemme saaneet! Kiitos katsojat! Ilman teitä ei olisi meitä!

 

 

Katsojapalautteita mm. sosiaalisesta mediasta:

 

Huikea esitys.

***

Suosittelen! Todella viihdyttävä esitys.

***

Kannatti mennä katsomaan. Musiikki sopi hyvin ja osasivat laulaa.

***

Taas niin onnistunut ja viihdyttävä kokonaisuus että kannatti odottaa. Suosittelen tulemaan kauempaakin.

***

Kiitos Pesäkallion kesäteatteri jälleen kerran! Kiven teksti yhdistettynä Ismo Alangon musiikkiin oli nerokasta. Kokonaisuus oli Kiveä kunnioittava, ehyt ja todella nautittava. Markus, Väinö, Kalle; Sadun ohjauksessa, ja koko porukka: UPEAA!

***

AIVAN LOISTAVA!!!!! Kiitos miljoonasti ❤ Massulihakset sai kyytiä.

***

Kiitos! Oli ihan huippu! Suosittelen kaikille!

***

Perinteitä kunnioittaen, tuoreesti, ajassa eläen, hyvällä rytmillä, taidokkaasti, tunteella, tyylillä ja upealla yhteisellä energialla toteutettu ja vedetty kulttuuripläjäys! Kaikki elementit resonoi hienosti yhteen. Kiitos!

***

Kiitos kesän parhaasta elämyksestä!!

***

Erittäin hyvä esitys. Suosittelen. Vauhdikas ja mukaansatempaiseva esitys!

***

Vahva, väkevä, äijä- ja veijarimainen, eläytyvä/heittäytyvä. Todella upea kokemus!

***

Voimalla seitsemän miehen! Kiitos viihdyttävästä torstai-illan esityksestä 🙂 Kaikki 10 nähty!

***

Seitsemän veljestä oli tosi hyvä, tykkäsin!!! Ismon biisit sopivat todella hyvin, heti alkuun säkenöivä voima nosti karvat pystyyn… ja lopun Anssin 1972 kostutti silmät.. enempää ei kai voi toivoa!? Kiitos!

***

Säkenöivää ja raikasta perinteitä kunnioittaen.

***

Lämmin kiitos teille, Pesäkallion kesäteatteri, loistavasta esityksestä! Te ihanat persoonalliset veljekset olitte löytäneet itsenne ja piditte katsojan tiukasti mukana välillä kauhistellen, välillä nauraen ja välillä intoa puhkuen. Onneksi Venlan lempeä hymy rauhoitteli tuota tunteiden kirjoa. Kivi ja Alanko ovat olleet minulle timantteja kielen ja kansan mentaliteetin välisen suhteen oivaltamisessa. Kiitos ohjaajalle siitä, että nämä kaksi, joiden välillä on lähes 150 vuotta, kohtaavat näytelmässänne! Ja muusikoille kiitos, että teitte mahdolliseksi mieleenpainuvan kesäteatterikokemuksen!

***

Kyllä oli komeat veljekset. Mahtava esitys jälleen kerran.

***

Kiven juureva teksti, Sadun kokonaisvaltainen ohjaus, Alangon ja kumppaneiden oivallinen musiikki, veljesten loistavan herkkä ja fyysinen ilmaisu sekä upea laulutaito! – Ylivoimaisesti paras kesäteatterikokemus koko elämäni aikana! Menkää hyvät ihmiset joukolla katsomaan!

***

Erittäin hyvä esitys. Suosittelen. Vauhdikas ja mukaansatempaiseva esitys.

***

Olen nähnyt kaikki Pesiksen näytelmät eikä koskaan ole vielä tarvinnut pettyä. Säävälän Satu on saanut aina porukastaan upean teatterinautinnon esiin.

***

Lämpimät kiitokset! Oli aivan loistava Tässä oli tavoitettu jotakin suomalaisuuden ytimestä, ohjaus oli nerokas ja näyttelijät ja laulajat loistavia. Paras kesäteatteriesitys, jonka olen koskaan nähnyt. Kiitos!

***

Kiitos…
Miulla on sellanen tunne että…..mahdanko koskaan enää teatteriesityksessä päästä samaan tunnelmaan…jää nähtäväksi. Nyt nautin tästä fiiliksestä.

***

Väkevä. Vahva. Rohkea. Osuva bändi ja Alangon musiikki sopivat täydellisesti teokseen. Lämmin suositus! Kiitos!

***

Pesäkallion kesäteatterin Seitsemän veljestä on väkevä. Se saa ihon kylmille väreille useita kertoja lämpimänä kesäiltana. Alangon musiikki sopi täydellisesti teokseen. Bändi oli oiva. Kiitos huikea Juhani eli Markus Karekallas & co! Suosittelen!

***

Ihania ootte!

***

Miten tän nyt sanoiksi pukisi… mukaansatempaava taiturimainen spektaakkeli, tunteiden sekamelska; naurusta innostuksen kautta loppuun silmäkulmat kosteina. Bonuksena älyttömän mahtava aurinkoinen sää! Hyvin te vedätte!

***

Pesäkallion kesäteatterille 10-vuotisonnittelu ja ihan tuhannet kiitokset Seitsemän veljestä -esityksestä! Osu ja uppos! Ihan täydellinen esitys! Kiitos! Kiitos! Kiitos!

***

Huikean hieno juttu ja nerokas ohjaus.

***

Osaamisessa ja intensiteetissä ei tässä seitsemän veljesten versiossa säästellä! Kiven kieli soljuu ja pirskahtelee, ärähtelee ja murisee, ulvoo ja ulisee, laulaa ja soi. Ei kesäteatteria, vaan teatteria parhaimmillaan!!

***

Sydämelliset kiitokset erinomaisesta teatterista! Sade ei meitä haitannut koska emme antaneet sen häiritä, eipä antanut näyttelijäsakkikaan. Musiikit oli upeat, roolisuoritukset erinomaiset. Erityisesti Juhani voisi oikeesti olla Juhani, niin mahtava ulkonäkö tähän rooliin. Kiitos siitä että täydellä sydämellä ylläpidätte Lahdessa laadukasta kulttuuritarjontaa, se välittyy katsojille ja ilostuttaa. 10v tyttäremme sanoin:esitys oli sikahyvä!

***

Vauhdikas esitys eilen, mainiot näyttelijät ja hyvät laulukohtaukset sekä kuminaama Väiski.

***

Mukaansa tempaava esitys ja musiikki osuvaa. Alku jo tempaisi mukaansa. Hyvä porukkahenki esiintyjillä. Suosittelen.

***

Oli kyllä karmee tempo päällä, lainatakseni Veskua. Autolle mennessäni ihmettelin, kun poskissa tuntui kummalta, mutta kasvolihakset olivat saaneet liikuntaa.

***

Parasta Pesäkalliota ikinä! Mietin etukäteen miten voi olla mahdollista yhdistää esimerkiksi Ismo Alangon musiikki Kiven tekstiin, mutta Sadulta se onnistui loistavasti. Kiitos upeasta elämyksestä.

***

Oli kertakaikkisen riemastuttava ja koskettava. Aleksis Kivi elää!

***

KYLLÄ! ❤

***

Loisto esitys säkenöivällä voimalla! Tämä pitää ehdottomasti nähdä ja kokea … siis vielä kun ehditte, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

***

Upea, hauska, tykkäsin kypällä siksi ”vain” viisi tähteä.

***

Kiitokset todella hyvästä ja hauskasta esityksestä! Olimme katsomassa 19.7 isolla porukalla, vähän satoi lopussa, mutta ei mitenkään haitannut tunnelmaa 🙂 Onnea loppukesän esityksille.

***

Säkenöivää voimaa, alusta loppuun. Loistavan herkulliset veljekset. Suosittelen!

***

Voin sanoa että paras 7-veljestä kappale mitä oon kokenut! Hienosti valittu ja esitetty musiikki piti nätisti esityksen tuoreessa nipussaan. Välillä aivan hervottomia roolisuorituksia! Hyvä pilke silmäkulmassa koko ajan.

***

Loistavat roolisuoritukset. Henkilökunta ystävällistä. Nauruhermot koetuksella. Alangon musiikki tosi hyvä ja hienosti sovitettu. Tälläinen on viihdyttävä kesäteatteri.

***

Kiitos huikeasta esityksestä. Aleksis olisi ollut ylpeä.

***

Todella hyvä esitys, mahtavat näyttelijät, ja muusikko-näyttelijät, hienoa Alangon, Nurmion ja Kelan musiikkia.

***

Kiitos hyvät veljet ja bändi. Tuntui kuin olisimme sielunveljiä kaikki.

***

Ihmiset, menkää niinkuin olisitte jo….. Siis katsomaan juhlavuosien kunniaksi Seitsemän veljestä, Pesäkalliolle. Uhmasimme tänään kylmää hyytävää tuulta, varautuen vilteillä ja pitkillä kalsareilla. Veljeksillä ei ollut välillä rihmankiertämääkään.

***

Kaikki se hytiseminen kannatti, koska Veljekset olivat loistavia, riehakkaita ja musikaalisia. Yhteislaulut soivat todella kauniisti, soololauluista puhumattakaan. Nauroimme välillä vedet silmissä, välilä nyyhkytimme Simeonin mukana. Suomi 100v ja Pesäkallion kesäteatteri 10v. Kyllä oli juhlan arvoista meininkiä.

***

Ruma, kaunis ja rakas, rikas, rämä, mutta oma – sekä elämä että Pesäkallion kesäteatteri <3!

***

Seitsemän vähämielistä veljestä oli nappisuoristus kaikilta! Ja miettikää tätä kesää…ne on treenannu vesisateessa ja kymmenessä asteessa näin ammattitaitoisen shown.

***

”Pesäkallion Kesäteatterin toiminnasta vastaa Lahden Elävä Taide Ry, jonka tarkoituksena on elvyttää lahtelainen kesäteatteriperinne laadukkaasti ja ammattimaisesti toteutettuna.”

Näin kirjoitettiin reilu yhdeksän vuotta sitten ja ylpeänä voimme todeta, että näin juuri on käynyt. Pesäkallion kesäteatteri on persoonallisuudellaan ja omaleimaisella otteellaan vakiinnuttanut asemansa Lahden kesässä.

Ensi kesänä Pesäkallion kesäteatteri täyttää kymmenen ja Suomi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi ”Pesiksen” näyttämölle astelee SEITSEMÄN VELJESTÄ.
Etsimme juhlavuodelle yhteistyökumppaneita, yhteydenotot pesakallio@gmail.com.

KESÄN 2016 Mies, joka ei osannut sanoa ei -näytelmän viimeiset näytökset olivat sunnuntaina 14. elokuuta kello 14 ja kello 19.

Pesäkallion kesäteatterin koko työryhmä kiittää kaikkia katsojia, talkoolaisia  ja yhteistyökumppaneita, kesän esitys oli menestys sekä yleisöpalautteen että lehtiarvioiden perusteella. Esityksen näki yhteensä lähes 5000 katsojaa, mikä on hieno tulos kun esityksiä oli tänä kesänä vähemmän kuin aiempina kesinä.

Kuvat Mona Rainerla

ENSI-ILTA koitti ke 29.6.2016 kello 19  parisatapäiselle  yleisölle, josta suuri osa oli kutsuvieraita. Jari Johansson kirjoitti ensi-iltaesityksen perusteella Uuteen Suomeen seuraavan Pesikselle varsin positiivisen jutun:

Uusi Suomi kirjoitus 30.6.2016/ Jari Johansson

Kuvat: Mikko Sirviö

_1197 ryhmä laulaa

Renlund, Milla, Aimo, Seija-poliisi, Anna, Kake + bändi.

IMG_0531 kake ja anna

Kake (Kalle Sulalampi) ja Anna (Laura Nuuttila).

IMG_0842 Milla ja Aimo

Milla (Birgitta Taussi) ja Aimo Niemi (Mikko Laine).

IMG_0598 neiti numminen ja kake

Neiti Numminen (Stella Kullström) ja Kake.

IMG_0991aimo ja poliisi päällekkäin

Aimo Niemi (Mikko Laine) ja Seija-poliisi (Juuli Hyttinen).

IMG_0586 milla ja renlund

Milla  ja Renlund (Joonas Kuokkanen).

 

IMG_0868 huhtamo ja stella viulussa

Talonmies Huhtamo (Aapo Ravantti) ja taustalla kapellimestari Stella Kullström viulussa.

IMG_0744 poliisi ja aimo

Seija-poliisi antaa Aimolle kyytiä.

IMG_0839 naiset voimistelee

Renlundska, Milla ja Anna saunan jälkeen voimistelemassa.

IMG_0879 mummotKolmen mummon rooleissa (vas) Kalle Sulalampi, Joonas Kuokkanen ja Joonas Mäyrä.

 

IMG_1126 Petteri ja poliisi

Annan ja Kaken poika Petteri (Joonas Mäyrä) poliisin käsissä.

 

Mies, joka ei osannut sanoa ei -ennakkonäytös ti 28.6. kello 19

IMG_0465 ennakkonäytös 28.6. yleisöä

Kuva: Mikko Sirviö

Ennakkonäytös lähialueen naapureille ti 28.6. sujui täydellisen kauniissa kesäsäässä ja yleisöä tuli mukavasti 200. Ohjaaja Satu Säävälä oli tyytyväinen työryhmän suoritukseen  ja ESS:n toimittaja Millamari Uotila kirjoitti ennakkonäytöksen  perusteella arvostelun, joka julkaistiin to 30.6.2016.

ESS 30.6.2016 Kulttuuri -arvio

Erityisesti kiitosta saivat Kalle Sulalammen ja Laura Nuuttilan näyttelijäntyö sekä Juuli Hyttisen laulutaidot.

IMG_0556 poliisi ja kake.jpg

Kuva: Mikko Sirviö

Ryhmän selvästi vahvin laulaja on poliisin roolissa nähtävä Juuli Hyttinen, joka lauloi puhtaasti läpi esityksen.

Kappaleista mieleen jäi erityisesti Hyttisen ja Kalle Sulalammen yhteisnumero Rakkaudella on nälkä. Siinä viehättävä poliisi saa Kaken, aina valmiin kauppiasrentun, puntit tutisemaan. Sulalammen hervottoman ilmaisun ansiosta kohtauksesta sukeutuu yksi näytelmän hauskimmista. Mies ja mappi, muuta ei tarvita, kun sen osaa.” ESS 30.6.2016 Millamari Uotila

IMG_1076 anna vauhdissa

Kuva: Mikko Sirviö

Energisenä ja itsevarmana mieleen jää myös Laura Nuuttila, joka tekee hienon roolin tunteiden vuoristoradalla rytyyttävänä Annana.” ESS 30.6.2016 Millamari Uotila

Kiitosta sai myös puvustaja-lavastaja Tuuli Pesosen työ:

Puvustus kulmahousuineen ja pienine paitoineen tuo onnistuneesti ja alleviivaamatta tuulahduksen seitsemänkymmentäluvulta. Lavastuksessa erikoispeukutuksen ansaitsee pienesti, mutta ajatuksella tehty sauna suihkuverhoineen, penkkeineen ja pesijöineen.” ESS 30.6.2016 Millamari Uotila

Myös Jari Johansson kehuu lavastusta:

Pesäkalliossa 70-luvun lavasteet eivät ole mitään keveitä pahvikyhäelmiä, tai kangasverhoja, joita siirrellään näytösten välillä vaan ihan ”pitkästä tavarasta” tehtyä jämäkkää rekvisiittaa, joka ei juuri aitoa häpeä; kiitos myös maaston muodon ja reilun tilan.” Uusi Suomi Vapaavuoro 30.6.2016 /Jari  Johansson

 

Toukokuun lopussa työryhmän harjoitukset alkoivat Pesiksellä….lukuharjoitukset sekä musiikkiharjoitukset ja pikkuhiljaa siirryttiin myös näyttämölle.

Anna, Milla, Aimo ja Kake

Ohjaaja antaa ohjeita

Renlund pyöräilee

Lukuharkat

Uuden Lahden toimittaja Marjaana Kontu vieraili Pesiksellä. Hän tekee jutun kesäkuun puolivälissä ilmestyvään lehteen. Paikalla olivat hänelle vastauksia antamassa ohjaaja Satu Säävälä, puvustaja-lavastaja Tuuli Pesonen, Lahden Elävä Taide ry:n puheenjohtaja Pirre Vuorinen sekä sihteeri ja näyttelijä Kalle Sulalampi. Myös rakennusmiehemme rakensivat lavasteita taustalla. Sää oli kaunis ja poutainen.

WP_20160510_12_53_23_Pro

Katso video puvustaja-lavastaja Tuuli Pesosen työstä:

Puvustaja-lavastaja Tuuli Pesonen